Yleinen / 30.7.2020

Kuinka paljon voi kotimaisuudesta maksaa?

Tämä kysymys on joskus meidän kaikkien mielissämme. Suomalainen tuote on joskus kalliimpi kuin “vastaava” ulkomainen. Tuotteiden hinta muodostuu tietysti useammasta asiasta, raaka-ainekustannukset, työn hinta, energian hinta, työntekijöiden palkka, verotus jne jne. Hintaero kotimaisen ja ulkomaisen tuotteen välissä ei ole yrittäjän voittoa, Suomessa kustannustaso on korkea vähän joka asiassa.

 

Me täällä juustolassa olemme luonnollisesti teidän, asiakkaidemme, armoilla tässäkin asiassa. Me toivomme teidän valitsevan kotimaista, vaikka se onkin välillä kalliimpaa. Me pienenä artesaanijuustolana, jossa valtaosa työstä tehdään käsin (toki koneita käyttäen) emme pysty hinnoilla kilpailemaan ulkomaalaisten tai edes kotimaisten teollisuuslaitosten kanssa. 

 

Pakkohan se on myöntää, suomalaisesta maidosta käsityönä valmistettu luomujuusto on kalliimpaa kuin Hollannista, Italiasta tai Ranskasta tuotu bulkkijuusto, joka valmistetaan teollisuuslaitoksessa, jossa roiskuu päivässä maahan enemmän maitoa kuin meillä käytetään kuukaudessa. Edellämainitut ovat nimittäin niitä, joihin kotimaisten pienjuustoloiden tuotteita usein verrataan.

 

Ette muuten ikinä arvaa miksi kirjoitan tällaisesta aiheesta. Tämä alkoi paperikasseista, ei meidän tuotteistamme tai palautteesta hintojen suhteen. Paperikasseista…

 

Maitolaiturille piti saada paperikasseja, halusimme niihin painatuksen, jotta ne toimisivat samalla myös liikkuvana mainoksena. Nykyään tarjouksien pyytäminen on helppoa, hetkessä saa lähetettyä vaikka kuinka monta ja mihin päin maailmaa tahansa. Itse rajasin aluetta Suomeen ja Viroon.

 

Vastauksia tuli vaihtelevalla nopeudella, yhteistä niille oli, että yksikään tarjottu kassi ei ollut valmistettu Suomessa. Maahantuojia oli ympäripyöreästi ilmoitetuille “eurooppalaisille” kasseille, virolaisille, keski-eurooppalaisille ja tietysti myös kiinalaisille kasseille. Toimitusajat olivat kuukaudesta eteenpäin eli pitkänpuoleisia.

 

Sattumalta kuitenkin törmäsin yhteen yritykseen, joka valmistaa kassinsa itse täällä Suomessa ja tarjouspyyntöön tuli vastaus lähes välittömästi. Hinta oli tuntuvasti kalliimpi kuin ulkomaisilla kasseilla.

 

Me pyrimme omassa kulutuksessamme suosimaan kotimaista, ostamme mahdollisimman paljon palveluita ja myös juustolaan hankimme tuotantopanoksia kotimaisina, jos niitä suinkin on saatavilla. Ostimme myös kotimaiset paperikassit Maitolaiturille, ne valmistettiin Valkeakoskella ja toimitusaika oli vajaa viikko. Me olemme tyytyväisiä.

 

Jokainen euro, jonka kulutamme liikuttaa maailmaa. Tiedän hyvin, että aina ei ole mahdollista valita kalliimpaa tuotetta vaikka se olisikin kotimainen tai luomu tai eettinen tai ekologinen tai jotain muuta mitä haluaisi tukea. Kuluttaminen on valinta, kuluttaminen on signaali ja kuluttamisellamme voimme vaikuttaa ympäröivään maailmaamme.

Kiitos<3<3<3

/Pekka

Seuraa Juustolan arkea

Heikkilän Juustolassa sattuu ja tapahtuu! Miksi luomumaitoa piti kääriä omenamehupakkauksiin, ja kuka on Carl-Kristian Rundman? Ota meidät seurantaan, ja viihdytämme (tai ainakin teemme parhaamme) sinua sekä asiallisilla että asian viereisillä jutuilla.